HEM

info@nyhetresor.com

Kontakt

 

 

Resor Spanien och Kanarieöarna

    

 

 

Kanarieöarna Teneriffa Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura.

 

 

 

 

 

 

 


Santa Cruz de Tenerife - La Laguna - Puerto de la Cruz - Adeje  - Södra Teneriffa  - Norra Teneriffa  - Las Palmas de Gran Canaria - Lanzarote - Fuerteventura - El Hierro - La Gomera

 

Färre svenskar köper bostad i Spanien

Nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten visar en relativt stabil spansk bostadsmarknad under fjärde kvartalet. Dock sjönk antal bostadsköp av svenskar med 22,5 % jämfört med samma kvartal 2021 och vi halkar ner till nionde plats bland största utländska köparnationer.

Enligt inskrivnings­myndig­heten Registradoresnya rapport från den 16 februari 2023 såldes 150 141 bostäder i Spanien under Q4, vilket är en minskning med 10,6 % jämfört med Q3 (som hade det högsta antalet affärer sedan Q3 2007). Priserna sjönk med 0,4 % under kvartalet. Den spanska bostadsmarknaden är relativt stabil jämfört med Sveriges där till exempel villapriserna sjönk med 8 procent i Q4 och antal bostadsaffärer sjönk med 25-30 %.

En minskning i antal bostadaffärer med 10 procent i fjärde kvartalet är relativt mycket men vi jämför med ett rekordkvartal i Q3. Jämfört med utvecklingen i Sverige är den spanska bostadsmarknaden stabil och framförallt rör sig inte priserna nämnvärt. Inflation och räntehöjningar har inte alls påverkat på samma sätt som i Sverige som ser ut att utmärka sig i Europa, säger Martin Posch affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

Under Q4 minskade andelen bostadsköp av icke spanjorer med 1,21 % och ligger nu på 14,71 %. Antalet köp av svenskar var 726 stycken, vilket är en minskning med 23,5 % jämfört med Q3 och 22,5 med Q4 2021. Sverige är nu nionde största köparnationen i Spanien med 3,29 % av de utländska köpen. Svenskar har halkat ner på den listan, från plats fem i Q1 2022.

Svenskar är mer avvaktande än övriga nationaliteter just nu. Den svaga svenska kronan, utvecklingen på bostadsmarknaden och ekonomin i Sverige dämpar efterfrågan. Intresset för bostäder i Spanien finns definitivt kvar men många avvaktar med att ta steget just nu, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

De nio största köparnationerna är nu britter (10,87%), tyskar (9,23%), fransmän (6,44%), rumäner (5,10%), belgare (4,91%), italienare (4,85%), marockaner (4,82%), holländare (4,64%) och svenskar (3,29 %).

Källa: Collegio de Registradores 

 

 

  Adeje

  Agulo

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Güímar

  La Laguna

  Orotava (La)

  Realejos (Los)

  Rosario (El)

  Santa Cruz de Tenerife

  Tegueste

 

  Candelaria

  La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Adeje

  Arico

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Guía De Isora

  La Cuesta

  La Laguna

 

  Vilaflor

  Adeje

  Orotava (La)

  Puerto De la Cruz

  Rosario (El)

  San Cristóbal de La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Santa Úrsula

  Santiago Del Teide

  Silos (Los)

  Tacoronte

 

 

© 2023 All Rights Reserved Sekretesspolicy - Privacy Policy      Sitemap