HEM

info@nyhetresor.com

Kontakt

 

 

Resor Spanien och Kanarieöarna

    

 

 

Kanarieöarna Teneriffa Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura.

 

 

 

 

 

 

 


Santa Cruz de Tenerife - La Laguna - Puerto de la Cruz - Adeje  - Södra Teneriffa  - Norra Teneriffa  - Las Palmas de Gran Canaria - Lanzarote - Fuerteventura - El Hierro - La Gomera

 

Nya skatteregler för svenska pensionärer i Portugal och Grekland


Från årsskiftet 2021-2023 ska den som har privat tjänstepension från Sverige men bor i Portugal eller Grekland betala svensk skatt på sin pension. Det beror på att Sveriges skatteavtal med de två länderna har sagts upp. Berörda pensionärer kan behöva ansöka om särskild inkomstskatt i Sverige redan i höst för att skatten ska bli rätt.

Skatteavtalen med Portugal och Grekland upphör att gälla den 1 januari 2023. Bakgrunden till riksdagens beslut är att privata tjänstepensioner från Sverige hittills varit obeskattade eller lågbeskattade i Portugal och Grekland.

Svenska pensionärer som är bosatta i Portugal eller Grekland och haft obeskattad privat tjänstepension, kommer från årsskiftet att få skatteavdrag på pensionen, i de flesta fall på 25 procent. Den som tidigare haft ett beslut om särskild inkomstskatt som innebar att ingen skatt skulle dras kommer automatiskt att få det rättat. Skatteverket gör i sådana fall ett nytt beslut med rätt nivå på skatten.

– Pensionärer som tidigare inte har haft beslut om särskild inkomstskatt behöver ansöka om det så snart som möjligt. Annars riskerar skatteavdraget att bli fel, säger Malin Barkestad, sektionschef på Skatteverket.

Särskild inkomstskatt för utomlands boende är en definitiv skatt på 25 procent. Personen som får beslut om det behöver inte deklarera. Utbetalaren gör avdrag för skatten innan pensionen betalas ut. Ansökan om särskild inkomstskatt görs enklast i e-tjänsten på skatteverket.se, men går också att göra via pappersblankett.

De uppsagda skatteavtalen påverkar beskattningen på fler områden än privata tjänstepensioner. För personer bosatta i Sverige kan det bli högre beskattning på utdelning, ränta och royaltyinkomster som kommer från Grekland och Portugal. Företag med investeringar eller verksamhet i Portugal eller Grekland kan också få högre skatt därifrån på utdelning, ränta och royalty.

Konsekvenserna av de uppsagda skatteavtalen är beroende av förutsättningarna i varje enskilt fall och påverkas dessutom av lagstiftningen i Portugal och Grekland. 

 

  Adeje

  Agulo

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Güímar

  La Laguna

  Orotava (La)

  Realejos (Los)

  Rosario (El)

  Santa Cruz de Tenerife

  Tegueste

 

  Candelaria

  La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Adeje

  Arico

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Guía De Isora

  La Cuesta

  La Laguna

 

  Vilaflor

  Adeje

  Orotava (La)

  Puerto De la Cruz

  Rosario (El)

  San Cristóbal de La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Santa Úrsula

  Santiago Del Teide

  Silos (Los)

  Tacoronte

 

 

© 2023 All Rights Reserved Sekretesspolicy - Privacy Policy      Sitemap