HEM

info@nyhetresor.com

Kontakt

 

 

Resor Spanien och Kanarieöarna

    

 

 

Kanarieöarna Teneriffa Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura.

 

 

 

 

 

 

 


Santa Cruz de Tenerife - La Laguna - Puerto de la Cruz - Adeje  - Södra Teneriffa  - Norra Teneriffa  - Las Palmas de Gran Canaria - Lanzarote - Fuerteventura - El Hierro - La Gomera

 

Matländerna som faller svenskarna mest i smaken

Italien, Sverige och Thailand – det är de länder vars kök tilltalar flest svenskar. Längst ned på listan över lockande matkulturer hamnar det kinesiska, libanesiska och portugisiska köket. Nära varannan föredrar också viner från Italien. Det visar en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av researrangören Airtours.

En Sifo-undersökning som Airtours låtit genomföra visar att drygt varannan (55%) svensk föredrar det italienska köket mest. Det svenska köket (41%) faller näst flest i smaken, följt av det thailändska (27%). På frågan vilket land vinet helst ska vara ifrån svarar 47 procent att de föredrar italienska viner, följt av franska och spanska.

– En av årets stora resetrender är att låta maten bestämma destinationen – den kulinariska upplevelsen har nästan blivit viktigare än själva resmålet. Och det stannar inte vid maten, vinet spelar också en stor roll för finsmakaren, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Betydligt färre svenskar vill äta mexikanskt (11%), kinesiskt (10%) eller libanesiskt (10%). Det amerikanska köket lockar inte heller många; bara drygt var tionde svensk lockas av den matkultur som kännetecknar USA. Det portugisiska köket hamnar allra längst ned på listan (2%).

– Jag är precis hemkommen från Portugal och kan intyga att mat- och dryckeskulturen är femstjärnig. Helt klart underskattad av svenskarna, kanske har det att göra med att få har upplevt den, säger Stefan Chatzopoulos.

Undersökningen visar vissa skillnader mellan män och kvinnor. Fler kvinnor är mer öppna för de utländska köken: 46 procent av männen föredrar det svenska köket jämfört med 35 procent av kvinnorna.

Jämför man åldersgrupper visar undersökningen att det svenska köket lockar fler i den äldsta åldersgruppen: 50 procent av de mellan 56-70 år gillar svensk mat jämfört med 33 procent av de som är 16-34 år.

Från undersökningen
Vilka länders matkultur/kök föredrar du?

Italienska köket 55%
Svenska köket 41%
Thailändska köket 27%
Grekiska köket 26%
Franska köket 22%
Indiska köket 17%
Spanska köket 16%
Japanska köket 13%
Amerikanska köket 12%
Mexikanska köket 11%
Kinesiska köket 10%
Libanesiska köket 10%
Portugisiska köket 2%
Annat 4%
Vet ej 6%

Bas 1 022


 

 

 

  Adeje

  Agulo

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Güímar

  La Laguna

  Orotava (La)

  Realejos (Los)

  Rosario (El)

  Santa Cruz de Tenerife

  Tegueste

 

  Candelaria

  La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Adeje

  Arico

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Guía De Isora

  La Cuesta

  La Laguna

 

  Vilaflor

  Adeje

  Orotava (La)

  Puerto De la Cruz

  Rosario (El)

  San Cristóbal de La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Santa Úrsula

  Santiago Del Teide

  Silos (Los)

  Tacoronte

 

 

© 2023 All Rights Reserved Sekretesspolicy - Privacy Policy      Sitemap