HEM

info@nyhetresor.com

Kontakt

 

 

Resor Spanien och Kanarieöarna

    

 

 

Kanarieöarna Teneriffa Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura.

 

 

 

 

 

 


Santa Cruz de Tenerife - La Laguna - Puerto de la Cruz - Adeje  - Södra Teneriffa  - Norra Teneriffa  - Las Palmas de Gran Canaria - Lanzarote - Fuerteventura - El Hierro - La Gomera

 

Jetlag – många påverkas, så lindras effekten

Hälften av alla svenskar påverkas av jetlag vid utlandsresor med större tidsskillnader. De allra flesta resenärer ställer inte om innan avresan eller använder sig av hjälpmedel, utan väljer att ta fighten när de väl är framme på resmålet. Tio procent uppger att de har svårt att ställa om över huvud taget, visar Tickets senaste Sifoundersökning.

- Jetlag kan verkligen vara jobbigt att behöva tackla, och många resenärer har någon gång varit med om att antingen vakna i ottan utan att kunna somna om, eller ha svårt att hålla sig vaken efter 15-snåret, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Långväga, exotiska resmål ökar kraftigt i efterfrågan och många svenska resenärer vill maximera upplevelserna under semestern. Men långväga resmål leder vanligtvis till anpassning mellan tidszoner, vilket i olika grad påverkar resenärerna. Drygt hälften (53 procent) av svenskarna upplever att de påverkas av jetlag, medan endast var femte resenär (19 procent) aldrig påverkas.

Av de resenärer som känner av tidsskillnader väljer 7 av 10 att så snabbt som möjligt när de väl är framme på resmålet anpassa sig till den nya tidszonen genom att lägga sig och gå upp i rimlig tid. Endast 6 procent av de som påverkas av jetlag påbörjar tidsomställningen redan innan avresan, genom att redan hemma i Sverige förskjuta uppstignings- och sovtiderna mer mot semesterlandets tider, och bara 2 procent använder sig av melatonin eller koffeintabletter för att underlätta omställningen.

Dubbelt så många män som kvinnor uppger att de aldrig påverkas av jetlag. Var fjärde man (26 procent) påverkas inte, medan motsvarande siffra bland kvinnliga resenärer är 12 procent.

En annan lösning är att välja resmål med en så liten tidsskillnad mot Sverige som möjligt, Sydafrika är till exempel ett semesterland dit efterfrågan har ökat explosionsartat under det senaste året. Landets varierande natur och många olika upplevelsemöjligheter – allt ifrån promenader på stränder fulla med pingviner till vinodlingar och safari – lockar fler och fler svenskar. Skillnaden mellan Sverige och Sydafrika är dessutom endast en timme, vilket gör att resenärer trots en lång flygresa snabbt kan anpassa sig till sydafrikansk tid, och därmed slippa eventuell jobbig tidsomställning.

Hur gör du vanligtvis för att bli av med jetlag?

Jag försöker att ställa om så snabbt som möjligt när jag kommit fram till resmålet (lägger mig/går upp i rimlig tid etc.), 38 procent

Jag flyger aldrig mellan tidszoner som gör att jag behöver ställa om tiden, 14 procent

Jag har svårt att ställa om, 10 procent

Jag försöker ställa om tiden lite grann redan innan avresan, för att snabbare anpassa mig till den nya tiden vid ankomst till resmålet, 3 procent

Jag använder hjälpmedel som melatonin/koffeintabletter, 1 procent

Jag påverkas aldrig av jetlag, 19 procent

Annat sätt än ovanstående, 2 procent

Tveksam, vet ej, 14 procent

Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval

 

  Adeje

  Agulo

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Güímar

  La Laguna

  Orotava (La)

  Realejos (Los)

  Rosario (El)

  Santa Cruz de Tenerife

  Tegueste

 

  Candelaria

  La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Adeje

  Arico

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Guía De Isora

  La Cuesta

  La Laguna

 

  Vilaflor

  Adeje

  Orotava (La)

  Puerto De la Cruz

  Rosario (El)

  San Cristóbal de La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Santa Úrsula

  Santiago Del Teide

  Silos (Los)

  Tacoronte

 

 

© 2023 All Rights Reserved Sekretesspolicy - Privacy Policy      Sitemap