HEM

info@nyhetresor.com

Kontakt

 

 

Resor Spanien och Kanarieöarna

    

 

 

Kanarieöarna Teneriffa Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura.

 

 

 

 

 

 

 


Santa Cruz de Tenerife - La Laguna - Puerto de la Cruz - Adeje  - Södra Teneriffa  - Norra Teneriffa  - Las Palmas de Gran Canaria - Lanzarote - Fuerteventura - El Hierro - La Gomera

 

Gofio: Kanarieöarnas stjärningrediens kan bli kulturarv

På Kanarieöarna finns otaliga råvaror och lokala produkter som förtjänar sin höga status. Med allt från ostar och tropiska frukter till viner och aromatiskt kaffe. Ytterligare en produkt är gofio, mjölet som genom historien blivit en symbol för Kanarieöarnas kultur. Detta mjöl är en självklar del i det kanariska köket och är något för alla besökare att prova när de reser till Kanarieöarna.

Escaldón är en av många kanariska rätter som gofio används till. Foto: The Canary Islands Tourism.

Det kanariska mjölet gofio, gjort av rostade och malda majskorn, är ett livsmedel som finns i de flesta hushåll på Kanarieöarna. gofio har blivit erkänt av Europeiska unionen som geografisk identifierad produkt (PGI) och är på väg att bli certifierat som ett immateriellt kulturarv av UNESCO.

"När ett specifikt livsmedel lever kvar i tusentals år betyder det att detta har blivit en del av ett helt folks identitet. Det finns en kulturell strömning kring gofio – inte bara vid bordet, utan i hela samhället. Gofio äts och används i matlagning men existerar också genom sång och fest, och konsumtionen av mjölet anpassas hela tiden till den tid vi lever i.", säger Antonio González Padrón, historiker och krönikör på Gran Canaria.

En råvara fylld med historia

Gofio var en huvudråvara och väsentlig del av kosten för Kanarieöarnas ursprungsinvånare redan för 1000 år sedan. Tack vare sitt rika näringsinnehåll och att allt fiber behålls under tillredningen var det en central ingrediens för att överleva under perioder av hungersnöd. För att få fram gofio, odlade, filtrerade och malde man majskornen och därefter blandades mjölet med andra råvaror såsom honung och getmjölk. Än idag har gofio fortsatt tillverkas på detta traditionella sätt och förblivit en skatt för ögruppen och en stjärningrediens i det kanariska köket.

Traditionellt tillredningssätt och unikt resultat

Fortfarande tillverkas mjölet i de traditionella kvarnarna och efter samma metod som för 1000 år sedan. Dock har processen utvecklats med tiden för att på ett så effektivt sätt som möjligt kunna producera större mängder – men fortfarande så filtreras, rostas och mals kornen. Fram till 1900-talet användes dessutom samma stenar som urinvånarna brukade i den ursprungliga tillverkningsprocessen.

Gofio mals mer eller mindre utifrån egen smak vilket gör mjölet unikt, och används i all typ av matlagning. Gofios egenskaper och näringsinnehåll gör det till ett hälsosamt val för konsumenterna. Ytterligare en positiv egenskap är att det finns ett oändligt antal sätt att använda mjölet på i köket. Från salta måltider till söta eftersätter, är mjölet en ovärderlig ingrediens som fungerar till både såser, grytor och escaldón – en rätt typisk för Teneriffa där man knådar gofion tillsammans med buljong. Bland Kanarieöarnas toppkockar tillhör gofio gourmetkategorin, vilket inte minst märks i den grad mjölet används i den lokala matlagningen och på restaurangerna.

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning. 

 

 

  Adeje

  Agulo

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Güímar

  La Laguna

  Orotava (La)

  Realejos (Los)

  Rosario (El)

  Santa Cruz de Tenerife

  Tegueste

 

  Candelaria

  La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Adeje

  Arico

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Guía De Isora

  La Cuesta

  La Laguna

 

  Vilaflor

  Adeje

  Orotava (La)

  Puerto De la Cruz

  Rosario (El)

  San Cristóbal de La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Santa Úrsula

  Santiago Del Teide

  Silos (Los)

  Tacoronte

 

 

© 2023 All Rights Reserved Sekretesspolicy - Privacy Policy      Sitemap