HEM

info@nyhetresor.com

Kontakt

 

 

Resor Spanien och Kanarieöarna

    

 

 

Kanarieöarna Teneriffa Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura.

 

 

 

 

 

 

 


Santa Cruz de Tenerife - La Laguna - Puerto de la Cruz - Adeje  - Södra Teneriffa  - Norra Teneriffa  - Las Palmas de Gran Canaria - Lanzarote - Fuerteventura - El Hierro - La Gomera

 

Spanska bopriser emot trenden

Spanien går emot den globala trenden med sjunkande bostadspriser. Det visar nya siffror från värderingsinstitutet Tinsa.  

De spanska bopriserna fortsatte uppåt under 2022. Vy från den pittoreska bergsbyn Mijas på Costa del Sol.


2022 blev ett tufft år för fastighetssektorn – men inte överallt. Svenskfavoriten Spanien utgör ett av få undantag. I Spanien klättrade bostadspriserna hela 8,8 procent under 2022. Och uppgången höll i sig året ut. I fjärde kvartalet blev lyftet 2,5 procent.

– Även i Spanien brottas man med inflation och högre räntor men ändå har priserna fortsatt att stiga. En viktig förklaring är den stora utländska efterfrågan. I Spanien är det över 140 olika nationaliteter som köper bostäder. Det gör efterfrågan mer konstant och mindre känslig för lokala eller regionala nedgångar i ekonomin. Under årets första hälft slogs det rekord i utländska köp i Spanien, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

De spanska bostadspriserna har sedan de bottnade första kvartalet 2015 stigit 35,7 procent, men är fortfarande ner 18,7 procent jämfört med rekordnivåerna från 2007. Fredrik Kullman förväntar sig att priserna fortsätter uppåt även 2023.

– Min prognos är svagt stigande priser det kommande året. Spanien är fortfarande en av Europas mest undervärderade bostadsmarknader och det finns en stark utländsk investeringsvilja samtidigt som tillgången på bostäder är begränsad.

Men även om de utländska köpen blev fler under 2022 så nådde de svenska köpen historiskt låga nivåer, enligt data från inskrivningsmyndigheten Registradores. Tidigast efter sommaren tror Fredrik Kullman att den bilden kan förändras.

– Den ekonomiska osäkerheten och stora nedgången på svensk bostadsmarknad gör att många svenskar just nu väljer att avvakta. Vi tror att det kommer dröja ytterligare minst sex månader innan det tar fart igen, säger Fredrik Kullman.

Samtidigt menar Fredrik Kullman att nu är det är bästa läget på länge att investera i Spanien – om man har pengarna.

– Nu är en väldigt bra tidpunkt att köpa fastighet i Spanien. Turismen är tillbaka på höga nivåer och det har slagit igenom på hyresmarknaden. Hyr du ut bostaden när du inte använder den är chansen att din investering ska bli kostnadsneutral eller till och med generera avkastning på kort sikt mycket god.

Har man inte pengarna tycker Fredrik Kullman att man ska använda tiden till att sätta sig in i marknaden och etablera kontakt med en erfaren köpmäklare.

– Då är du startklar när det väl blir dags. Dessutom kan saker ändra sig snabbt. Detta om något har vi lärt oss de senaste 2-3 åren, säger Fredrik Kullman.

Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien:

Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.

Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.

Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.

I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.

Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.

Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  Adeje

  Agulo

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Güímar

  La Laguna

  Orotava (La)

  Realejos (Los)

  Rosario (El)

  Santa Cruz de Tenerife

  Tegueste

 

  Candelaria

  La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Adeje

  Arico

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Guía De Isora

  La Cuesta

  La Laguna

 

  Vilaflor

  Adeje

  Orotava (La)

  Puerto De la Cruz

  Rosario (El)

  San Cristóbal de La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Santa Úrsula

  Santiago Del Teide

  Silos (Los)

  Tacoronte

 

 

© 2023 All Rights Reserved Sekretesspolicy - Privacy Policy      Sitemap