HEM

info@nyhetresor.com

Kontakt

 

 

Resor Spanien och Kanarieöarna

    

 

 

Kanarieöarna Teneriffa Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura.

 

 

 

 

 

 

 


Santa Cruz de Tenerife - La Laguna - Puerto de la Cruz - Adeje  - Södra Teneriffa  - Norra Teneriffa  - Las Palmas de Gran Canaria - Lanzarote - Fuerteventura - El Hierro - La Gomera

 

8 av 10 svenskar drömmer om boende utomlands – Spanien förstavalet

Bort från mörker, rusk och kyla… 8 av 10 svenskar drömmer om att köpa en bostad utomlands, visar en färsk undersökning från Fastighetsbyrån utland. Spanien är det land som överlägset flest har som förstaval och ett varmare klimat är drivkraften för majoriteten. Resultaten visar även att, förutom kostnaden, så är okunskap om hur det går till att köpa boende utomlands ett hinder för många.

Fastighetsbyrån utland har frågat 1021 svenskar om deras syn på boende utomlands. Resultaten visar att 83 % har drömt om att köpa boende utomlands, varav 28 % gör det ofta. På frågan ”Om du skulle köpa bostad utomlands, vilket land skulle du ha som förstaval?” svarade överlägset flest, 36 %, Spanien. Det är en ökning med 13 % jämfört med när samma fråga ställdes på samma sätt 2012.

Intresset fortsätter att öka successivt, både för boende utomlands generellt och även för Spanien. Det är lite som en snöbollseffekt. När fler och fler tar steget blir ännu fler inspirerade och ser möjligheterna med ett boende på varmare breddgrader. Just nu märker vi dock att fler än vanligt avvaktar med bostadsköp utomlands. Den här undersökningen tyder på att det är kopplat till mer temporära orsaker som svag svensk krona och en osäker bostadsmarknad i Sverige, säger Daniel Nilsson, VD på Fastighetsbyrån utland med verksamhet i Spanien och Portugal.

Thailand tappar

På delad andraplats bland svenskarnas favoritländer kommer USA, Italien och Grekland med 8 %. På en femteplats kommer Frankrike med 5 %. Därefter kommer Storbritannien och Thailand med 4 %. Thailand är det land som tappat mest, från 8 % 2012.

Varmare klimat lockar

På frågan ”Om du skulle köpa bostad utomlands, vad skulle vara dem främst orsaken?” svarar hela 62 % ”för att få ett varmare klimat”. ”För att få ett miljöombyte” är näst vanligaste orsaken (25 %) och långt efter hamnar intressen, jobb och familj/vänner (4-2 %).

Okunskap blir köphinder

Det absolut största hindret, för de som drömmer om att köpa boende utomlands, är att man inte har råd. Dock är det även vanligt att okunskap sätter käppar i hjulet. Många anger att okunskap kring hur det går till, hur man får lån, hur man hittar bostäder och var man ska vända sig utgör hinder för att köpa bostad utomlands.

Det kan vara väldigt svårt och krångligt att köpa bostad i ett annat land, med andra regler och processer. Det är också en anledning att Spanien är så populärt. Det finns många svenska mäklare på plats som kan hjälpa både köpare och säljare på ett sätt som liknar hur mäklare jobbar i Sverige. Det ger en trygghet som många uppskattar, säger Daniel Nilsson.

Tips till dig som vill köpa bostad utomlands:

1. Gör så mycket research som möjligt innan du åker på visningsresa. Läs på om områden, prisbild, bostadsutbud, kommunikationer, kultur, lagar och regler mm så ökar chanserna att du hittar något som passar just dig.

2. Ha realistiska förväntningar – ofta är det svårt att få precis allt. T ex är det svårt att både få närhet till flygplats och en pittoresk badort med få turister.

3. Ha i inte uthyrning med i grundkalkylen. Uthyrningsregler kan förändras och många väljer bort uthyrning när det väl kommer till kritan.

4. Räkna med tillkommande kostnader i samband med bostadsköpet. I till exempel Spanien, Portugal och Frankrike får du räkna med 10-15% extra i form av köpskatter och andra avgifter.

Resultat:

Drömmer du, eller har du drömt om, att köpa bostad utomlands?

Ja, ofta 28 % Ja, ibland 55 % Nej, aldrig 17 %

Om du skulle köpa bostad utomlands, vilket land skulle du ha som förstaval?

1.Spanien 36 %

2.Grekland 8 %

3.Italien 8 %

4.USA 8 %

5.Frankrike 5 %

6.Storbritannien 4 %

7.Thailand 4 %

8.Kroatien 3 %

9.Cypern 2 %

10.Malta 1 %

11.Annat land 10 %

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av Nepa 6-18:e november 2018, på uppdrag av Fastighetsbyrån. Kartläggningen genomfördes online till medlemmarna i en webbpanel och totalt deltog 1021 svenskar i åldrarna 20-64 år. Under maj/april 2012 genomfördes motsvarande undersökning med samma frågeställningar och metod.

 

 

 

  Adeje

  Agulo

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Güímar

  La Laguna

  Orotava (La)

  Realejos (Los)

  Rosario (El)

  Santa Cruz de Tenerife

  Tegueste

 

  Candelaria

  La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Adeje

  Arico

  Arona

  Candelaria

  Granadilla De Abona

  Guía De Isora

  La Cuesta

  La Laguna

 

  Vilaflor

  Adeje

  Orotava (La)

  Puerto De la Cruz

  Rosario (El)

  San Cristóbal de La Laguna

  San Miguel de Abona

  Santa Cruz de Tenerife

  Santa Úrsula

  Santiago Del Teide

  Silos (Los)

  Tacoronte

 

 

© 2023 All Rights Reserved Sekretesspolicy - Privacy Policy      Sitemap